In het nieuws
Deze week is het ‘Week van de Rug’, het ideale moment om even stil te staan bij de toenemende klachten over rugpijn. Tijdens deze derde editie zetten de Belgische chiropractors hun deuren open om hun therapie bij rugpijn onder de aandacht te brengen.
Factcheck
Er bestaat vaak geen bevredigende behandeling voor rug- en nekklachten. De juiste plaats van actief bewegen, chirurgie, pijnstillers, manipulaties (zoals chiropraxie) of ‘niets doen’ moet nog steeds aangetoond worden. Chiropraxie werkt niet beter en niet slechter dan andere behandelingen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Klachten aan de rug, nek en schouders komen steeds vaker voor. Uit een studie van het Federaal Kenniscentrum (KCE) uit 2006 blijkt dat 1,5 miljoen Belgen kampen met chronische rugpijn. Dit veroorzaakt niet alleen veel menselijk leed, maar heeft ook een zware economische impact. Rugpijn is oorzaak van 5,4 miljoen ziektedagen en een kostprijs van 1,6 miljard euro per jaar. De vereniging van chiropractors wil met haar huidige campagne aandacht creëren voor rugpijn en wijst op de nadelige effecten van veel zitten en weinig bewegen. Daarnaast willen ze chiropraxie in de kijker zetten (1). Tot op vandaag worden chiropractors (In België zijn er 112 actief) niet erkend in ons land. Zij volgden daarom een opleiding in het buitenland. In het Verenigd Koninkrijk omvat de opleiding chiropraxie 5 jaar voltijdse studie op universitair niveau gevolgd door een deeltijdse stage van één jaar. Chiropraxie maakt in heel wat Europese landen, waaronder VK, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk, deel uit van de eerstelijnsgezondheidszorg. Ook in de Verenigde Staten hebben chiropractors een plaats in de eerste lijn, naast bijvoorbeeld de tandarts en de kinesitherapeut. Bij ons kwam chiropraxie bij de alternatieve geneeswijzen terecht, omdat de oudere generatie chiropractors de manipulatie van de wervelzuil zagen als een oplossing van alle mogelijke aandoeningen: van astma tot maagzweren. De huidige chiropractors hebben van dergelijke praktijken afstand genomen en focussen enkel nog op klachten van het bewegingsstelsel, vooral rug- en nekklachten. Ze worden soms ook krakers genoemd: bij de korte manipulaties van de wervels ontstaat het typische krakend geluid door het vrijkomen van gasbelletjes.
Voor acute aspecifieke lage rugpijn heeft chiropraxie (rugmanipulaties en mobilisaties) op korte termijn een klein gunstig effect op pijn en functioneren in vergelijking met niet behandelen of behandelingen die niet als effectief beschouwd worden (tractie, bedrust) (2). Voor chronische lage rugpijn is er op de korte en lange termijn een klein tot matig gunstig effect. Er is geen bewijs dat chiropraxie beter of slechter is dan andere behandelingsmethoden, waarvan ook geen wonderen te verwachten zijn. De kwaliteit van gevoerde studies over chiropraxie is laag was en de effectiviteit matig maar vergelijkbaar met andere behandelingen. Er bestaat wel een grote tevredenheid van mensen die hulp zoeken bij een chiropractor (tot 90%).
Bron
(1) http://www.chiropraxie.org/nl/weekvanderug/
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
In Denemarken werken chiropractors samen met andere eerstelijnswerkers (artsen, kinesisten) in de behandeling van rug en nekklachten, zelfs in de universitaire ziekenhuizen. In ons land worden ten onrechte zeer veel rugoperaties uitgevoerd, ook voor chronische rugpijn. Het aantal rugoperaties is de voorbije 10 jaar met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteiten. Voor operaties voor acute rugpijn veroorzaakt door hernia’s blijken de resultaten op lange termijn nochtans niet beter dan klassieke therapieën (pijnstilling, kiné,...) (3). Een aanpak die naast de biologische component ook rekening houdt met psychische en sociale factoren verdient meer aandacht (4). De discussie zal nog een tijdje blijven duren tot grondige studie meer duidelijkheid brengt over de beste aanpak van rug- en nekklachten (5).
Conclusie
Er bestaat vaak geen bevredigende behandeling voor rug- en nekklachten. De juiste plaats van actief bewegen, chirurgie, pijnstillers, manipulaties (zoals chiropraxie) of ‘niets doen’ moet nog steeds aangetoond worden. Chiropraxie werkt niet beter en niet slechter dan andere behandelingen.
Referenties
(2)Assendelft WJ, Morton SC, Yu EI, Suttorp MJ, Shekelle PG. Spinal manipulative therapy for low back pain. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2004(1):CD000447.
(3)Surgery or physical activity in the management of sciatica: a systematic review and meta-analysis. Fernandez M, Ferreira ML, Refshauge KM, Hartvigsen J, Silva IR, Maher CG, Koes BW, Ferreira PH Eur Spine J. 2015 Jul 26. [Epub ahead of print]
(4)Pincus T1, Kent P, Bronfort G, Loisel P, Pransky G, Hartvigsen J. Twenty-five years with the biopsychosocial model of low back pain-is it time to celebrate? A report from the twelfth international forum for primary care research on low back pain. Spine (Phila Pa 1976). 2013 Nov 15;38(24):2118-23. doi: 10.1097/BRS.0b013e3182a8c5d6.
(5)Cassidy JD, Bronfort G, Hartvigsen J. Should we abandon cervical spine manipulation for mechanical neck pain? No. BMJ 2012; 344 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.e3680